24 HOURS | GREEK | MUSIC

 • Πως χορεύεται ο ζεϊμπέκικος με απλά βήματα και ένα βίντεο με παραδείγματα. [ΒΙΝΤΕΟ]

   

  Ζεϊμπέκικο. Κάτι παραπάνω από ένας ακόμα χορός. Είναι κατάσταση, είναι ατμόσφαιρα, είναι ολόκληρη φιλοσοφία.

  Εξ ου και έρχεται παρέα με ένα σετ κανόνων για το πώς το χορεύουμε καλύτερα, με ποιους, και πότε. Μας έχουν χαρίσει προηγουμένως τη σοφία τους ένα σωρό ταινίες και ένα σωρό λαϊκά ινδάλματα, που το έφεραν στην οθόνη μας και γύρω μας.

  Το πιο σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί το ζεϊμπέκικο από τους άλλους χορούς είναι η μουσική του και ο στίχος του.
  Για να χορέψεις ζεϊμπέκικο συγκεντρώνεσαι τόσο στην μουσική όσο και στα λόγια του. Αυτό που χορεύεις, δηλαδή οι κινήσεις σου, πρέπει να έχουν σχέση με αυτό που ακούς, τα λόγια του τραγουδιού, το νόημα τους, σου δίνουν το ύφος και το στυλ…

  Αυτό που ακούς, σε κάνει να εκφράζεσαι με το σώμα σου και αυθόρμητα να χορεύεις  την επόμενη σου κίνηση, την επόμενη φιγούρα σου.

  Ο ρυθμός του δύσκολος. ο πλέον πολύπλοκος ρυθμικά χορός στον κόσμο, πρέπει να είναι το ζεϊμπέκικο, με μεγάλο μουσικό μέτρο και 9/8 μουσικό χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούγοντας ένα ζεϊμπέκικο, όσο καλοί χορευτές και εάν είναι, όση μουσική και εάν έχουν ακούσει, δύσκολα χωρίς καθοδήγηση από κάποιο γνώστη ή δάσκαλο, θα αναγνωρίσουν τα όγδοα από τα δεκαταέκτα, και θα χάνουν συχνά τον ρυθμό.

  Ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει και βρίσκει στην μουσική μόνο τα όγδοα. Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβετε όταν ακούσετε πώς χτυπάει τις παλάμες του το κοινό όταν κάποιος χορεύει.

  Επίσης, ο κόσμος πιστεύει ότι το ζεϊμπέκικο δεν έχει βήματα, δεν έχει φιγούρες, απλά κάνεις ότι νοιώθεις. Όπως όλοι οι ελεύθεροι χοροί, το ζεϊμπέκικο απαιτεί υπομονή, επίμονή και προσηλώση, εάν κάποιος θέλει να μάθει να χορεύει καλά.

  (1) Βήμα αριστερό εμπρός (γρήγορα).
  (2) Βήμα δεξί εμπρός με σταμάτημα-παύση (αργό), το αριστερό πόδι είναι στον αέρα πίσω σε όλη την διάρκεια της παύσης.
  (3)-(4) Επανάληψη το (1)-(2).
  (5) Ένα αργό βήμα με το αριστερό μπροστά και παύση με το δεξί πίσω ελεύθερο στον αέρα (αργό).
  (6)-(7) & (8)-(9) Επανάληψη των κινήσεων (1-2-3-4), αυτή την φορά όμως, με το δεξί πόδι που είχε μείνει ελεύθερο στην (5).
  (10) Το δεξί πόδι που είχε μείνει σε παύση ελεύθερο στην (9) στρέφει με το σώμα προς τα δεξιά ¼ του κύκλου και πατώντας στρίβει άλλο ¼ του κύκλου, σύνολο δηλαδή ½ στροφή.
  (11) Το αριστερό πατά δίπλα στο δεξί κλειστά
  και το ελευθερώνει για να αρχίσει η ίδια διαδικασία αρχίζοντας με το δεξί.

  Δηλαδή, εννέα βήματα εμπρός και μια στροφή πάντα αντίθετης φοράς από το πόδι που ξεκινάμε. Ξεκινώντας με το αριστερό, μετρώντας μέχρι το επτά (εννέα κινήσεις) και στρίβοντας δεξιά θα τελειώσουμε με ελεύθερο πόδι το δεξί.

  Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εξάσκηση στο βαρύ περπάτημα του ζεϊμπέκικου, στην ισορροπία με ταλάντευση στο ένα πόδι, στον ρυθμό και σε μια μικρή στροφή.

  Τα βήματα του Ζεϊμπέκικου είναι πολλά, αφού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών δημοφιλών κινήσεων.
  Τα μουσικά μέτρα ενός τραγουδιού με διάρκεια 3-4 λεπτών αντιστοιχούν σε είκοσι ή εικοσί έξι φιγούρες (βήματα).
  Εάν κάποιος θέλει να χορεύει χωρίς να επαναλαμβάνει πολλές κινήσεις, θα πρέπει να μάθει περίπου είκοσι.

   

  Το βίντεο του Δημήτρη Πετρόπουλου ίσως σας βοηθήσει

  Πηγή: http://www.greekzone.gr/

   

 • Γιατί πρέπει να κάνεις πρωινό σεξ

  Η πλειοψηφία των ανδρών απολαμβάνει να κάνει σεξ όταν ξυπνάει. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για την πλειοψηφία τους, είτε συνδεόμαστε μαζί τους ερωτικά, είτε το συζητάμε στο πλαίσιο μίας χαζοκουβέντας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που σου λένε ότι δεν έχουν καμία διάθεση το πρωί, γιατί νιώθουν έντονη ανασφάλεια εάν κληθούν να φιλήσουν την παρτενέρ τους αν πρώτα δεν έχουν πλύνει τα δόντια τους. Ή τους κυριεύει το άγχος επειδή ξυπνούν τελευταία στιγμή και πρέπει να πάνε γρήγορα στη δουλειά τους. Άλλοι σου λένε ότι εμπνέονται μόνο όταν έξω έχει σκοτάδι και υπάρχει μία ήδη έτοιμη ερωτική ατμόσφαιρα.

  Η πλειοψηφία που λέει ναι, δεν διαχωρίζει το σεξ ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το βλέπει σαν μία στιγμή απόλαυσης με κάποιον που ξυπνά μαζί. Το βλέπει σαν αποτέλεσμα ενός ερωτικού ονείρου που έρχεται και υλοποιείται με το καλημέρα σας (είδατε τι έκανα;) Και κακά τα ψέματα, πρακτικά είναι πιο εύκολο για έναν άντρα να κάνει σεξ το πρωί όταν ξυπνάει με μία αθέλητη στύση. Ειδικά όταν τον κατακλύζει το άγχος και νιώθει ότι δεν μπορεί να αποδώσει τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Και εννοείται ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που θέλουν εξίσου πολύ να κάνουν πρωινό σεξ με το σύντροφό τους και (ελπίζω) το θέτουν σε εφαρμογή.

  Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό σεξ έχει αρκετά οφέλη, ακόμα και στην υγεία μας. Καταρχάς σου λέει, ότι καις τις θερμίδες που θα έκαιγες αν πήγαινες για μισάωρο τρέξιμο. Δεύτερον, ελαττώνει τα επίπεδα άγχους και σου επιτρέπει να λειτουργείς καλύτερα το υπόλοιπο της ημέρας. Και φυσικά βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε προστατεύει από μικρόβια και ιούς.

  Αν φύγουμε όμως από τους σοβαρούς λόγους, το πρωινό σεξ είναι συνήθως πιο αποτελεσματικό για ένα βασικό λόγο. Όταν ξυπνάς, δεν είσαι ακόμα στο στάδιο πλήρους συνειδητότητας, οπότε αφήνεσαι πιο εύκολα χωρίς να υπεραναλύεις τι θα κάνεις και πώς φαίνεσαι στα μάτια του άλλου. Ακόμα και το σώμα είναι πιο χαλαρό από τη διαδικασία του ύπνου και μπορεί να νιώσει πιο έντονη ηδονή.

  Σίγουρα προϋποθέτει το να μην έχεις να φύγεις σε 10 λεπτά γιατί αυτό μπορεί να κάνει τη στιγμή πιο αμήχανη. Επίσης, το πιο σημαντικό από όλα είναι να είσαι με έναν παρτενέρ που συμφωνεί μαζί σου και νιώθει εξίσου άνετα με αυτό. Δεν είναι όμως λίγοι οι άνθρωποι που απλώς υποθέτουν ότι ο σύντροφός τους δεν θα θέλει πρωινό σεξ και καταλήγουν να μην ρωτούν καν. Πολλές φορές, η ίδια η ανασφάλεια και η ντροπή που νιώθουμε μας κρατάνε από το να δοκιμάσουμε φαντασιώσεις ή πράγματα που μας ευχαριστούν στο σεξ. Είναι κρίμα κι άδικο να το θέλουν και οι δύο αλλά να μην τολμούν να το προτείνουν. Η προγιαγιά μου έλεγε ‘όποιος ντρέπεται στερεύεται’. Αν είσαι γυναίκα και περιμένεις μόνο την ανδρική πρωτοβουλία, τότε θα περιμένεις πολύ. Καταρχάς, δεν σε τιμά να μην ζητάς αυτό που θέλεις.

  Ξέχνα τα ακροβατικά. Το πρωινό σεξ είναι συνήθως πιο ήρεμο, χαλαρό, τρυφερό και σιωπηλό. Οι ενδορφίνες όμως που παράγονται από την απόλαυση, φέρνουν το ζευγάρι πιο κοντά και κάνουν τη σχέση πιο οικεία και δεμένη. Κάνε ένα δώρο στο σύντροφό σου, αλλά κυρίως κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου με δέρμα που λάμπει και είναι πιο λείο (δεν το λέω εγώ, οι έρευνες).

  Πηγή: https://www.in.gr/

 • Φύτρωσε κανονικό κέρατο, στο κεφάλι γυναίκας

  Δεν μπορούσε να« παντρευτεί τον αγαπημένο της γιατί είχε ένα κέρατο ρινόκερου να φυτρώνει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και ντρεπόταν μήπως το δει κάποιος.

  Αυτή είναι η περίπτωση της 43χρονης Λίζας από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε το ιατρείο της Δρ. Σάντρα Λι, και παρουσιάζεται σε ένα από τα φρικιαστικά επεισόδια της εκπομπής «Dr. Pimple Popper». Η Λίζα ζούσε με αυτό το εξόγκωμα στο κεφάλι της εδώ και έναν χρόνο και ντρεπόταν τόσο που είχε αναβάλει ακόμη και τον γάμο της, με τον εδώ και πέντε χρόνια αρραβωνιαστικό της.

  «Μεγαλώνει κάθε μέρα και είναι μέρες που με πονάει πολύ» παραδέχεται η ίδια στο επεισόδιο, που θα προβληθεί σήμερα στο συνδρομητικό κανάλι TLC. «Έχει έναν δακτύλιο που μεγαλώνει έξω από αυτό και είναι πολύ τρυφερό. Είναι ένα κέρατο βασικά. Όπως του ρινόκερου – ένα σκληρό κέρατο» λέει και συνεχίζει: «Δεν ήθελα να το δει κανείς, γι’ αυτό και είχα πάντα τα μαλλιά μου πιασμένα ψηλά σε κοτσίδα, ώστε να μπορεί να κρύβεται κάτω από αυτήν. Το γεγονός πως μεγαλώνει με κάνει να νιώθω αηδία. Ποιος θέλει ένα κέρατο να μεγαλώνει στο κεφάλι του;».
   

  Και παρόλο που το κέρατο προκαλεί στην Λίζα πολύ πόνο, είναι η συναισθηματική επίπτωση που την επηρεάζει περισσότερο. Αναφερόμενη στην άρνησή της να ορίσει ημερομηνία για τον γάμο της, εξηγεί: «Με ρωτάει: ‘Πότε θα ορίσουμε ημερομηνία;’ και συνέχεια το αναβάλω, γιατί θέλω να είμαι όμορφη την ημέρα του γάμου μας. Συνήθως, όταν παντρεύεσαι, στέκεσαι με την πλάτη στον κόσμο. Το κέρατο είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν».

  Επίσης, ανησυχεί πως το κέρας μπορεί να είναι πολύ πιο επιθετικό από ό,τι φαίνεται. «Ανησυχώ για το τι μπορεί να είναι. Ο χειρότερος φόβος μου είναι πως μπορεί να είναι καρκίνος» λέει η Λίζα. «Φοβάμαι να μην μείνει μόνη της η κόρη μου».

   

  Ωστόσο, η δερματολόγος την καθησύχασε σχεδόν αμέσως όταν της είπε ότι πρόκειται για «δερματικό κέρατο» , μια σκληρή κωνική προεξοχή, κατασκευασμένη από συμπαγή λευκά αιμοσφαίρια.

  «Φαίνεται σαν να τρελάθηκε ένα νύχι» λέει η Δρ Λι, περιγράφοντας την ανάπτυξή του. «Έχω ξαναδεί δερματικά κέρατα, αλλά σίγουρα αυτό είναι το μεγαλύτερο» είπε.

  Λίγες ώρες αργότερα, η δερματολόγος κατάφερε να απομακρύνει το κέρατο από το κεφάλι της ασθενούς της. «Ένα μεγάλο χτύπημα από τον σκύλο σου χρειαζόταν και θα είχε φύγει αυτό το πράγμα» της εξήγησε.

  Και η Λίζα φαίνεται ότι ανακουφίστηκε που δεν είναι τελικά καρκίνος και που αφαιρέθηκε τόσο εύκολα. «Δεν ξέρω γιατί περίμενα τόσο πολύ» λέει η ανακουφισμένη μητέρα. «Έχω χάσει τόσο πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου για κάτι που πήρε μόλις 30 λεπτά. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μπορέσω επιτέλους να παντρευτώ».


  Πηγή: https://www.iefimerida.gr

 • Όσοι είναι άνω των 40 θα πρέπει να εργάζονται 3 ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα

  Ας είμαστε ειλικρινείς: σε κανέναν δεν αρέσει να δουλεύει 5 μέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, αν ψάχνατε για έναν πιο ισχυρό λόγο ούτως ώστε να δουλεύετε λιγότερο, μην ανησυχείτε: η επιστήμη είναι εδώ και σας στηρίζει! Τουλάχιστον εάν είστε άνω των 40 ετών…

  Με βάση μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Melbourne Institute Worker Paper, όσοι είναι άνω των 40 ετών είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο.

  Οι επιστήμονες κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα έπειτα από παρακολούθηση και αξιολόγηση 3.000 αντρών και 3.500 γυναικών που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ορισμένες γνωστικές εξετάσεις και εν συνεχεία ανέλυσαν τις συνθήκες εργασίας για τον καθένα, καθώς και το επίπεδο/ικανότητα μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής. Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή, την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή και το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό την πίεση του χρόνου.

  Διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο, μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

  Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με εκείνους που ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

  «Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, για λόγους οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δουλεύουν στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie.

  Και συμπλήρωσε: «Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου».

  Ο καθηγητής McKenzie τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει ότι “οι διαφορές στο ωράριο εργασίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους” και πως “η εργασία με μερική απασχόληση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας”.

   

  Πηγη: https://www.diaforetiko.gr

 • Το χάδι και η αγκαλιά μειώνουν το άγχος, τους παλμούς της καρδιάς και την υψηλή πίεση

  Το χάδι, η αγκαλιά, αποβάλλουν από μέσα μας το άγχος, μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς και την υψηλή πίεση, καλλιεργούν στον άνθρωπο το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της εμπιστοσύνης στους άλλους ανθρώπους. Πολλοί γονείς δεν προσφέρουν πολλές αγκαλιές στο παιδί τους, διότι θεωρούν πως εκείνο θα εξελιχθεί σε έναν μαλθακό ενήλικα και δε θα αποκτήσει συναισθηματική αντοχή.

  Αυτή όμως, είναι μία λανθασμένη συμπεριφορά διότι το παιδί έχει απόλυτη ανάγκη να αισθάνεται ασφάλεια και προστασία, όπως και τη δημιουργία της αίσθησης πως είναι αγαπητό. Γι’ αυτό όσοι είναι γονείς, να αγκαλιάζουν όσο περισσότερο γίνεται τα παιδιά τους. Το χάδι είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου, διότι μειώνει μέσα του την εσωτερική ένταση, το θυμό και την έντονη νευρικότητα, επιδρώντας θετικά στην αμυγδαλή που είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα.

  Το χάδι δεν είναι μόνο το ερωτικό. Ακόμα και η πλατωνική αγάπη, τα φιλικά συναισθήματα, μπορούν να εκφραστούν με μία αγκαλιά, ακόμα και ένα απαλό χτύπημα στην πλάτη μπορεί να είναι ιδιαίτερα τονωτικό για την αυτοπεποίθηση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης του ίδιου του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις παγκοσμίως, υπάρχει χειραψία μεταξύ των συμμετεχόντων. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως σε όσα σχολεία οι εκπαιδευτικοί ενθάρρυναν τα παιδιά στο να αγγίζουν το ένα το άλλο, εκείνα εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα.

   

  Όμως, το χάδι δεν περιορίζεται μεταξύ ανθρώπων. Ειδικοί ψυχικής υγείας συνιστούν σε πολλούς θεραπευόμενους, την απόκτηση ενός κατοικίδιου. Το χάδι σε μία γάτα, λειτουργεί εξαιρετικά αγχολυτικά και πολλές φορές η ίδια η άδολη και αληθινή αγάπη που μας παρέχει ένα αθώο πλάσμα, μας ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό και την αξία μας, αποβάλλοντας από μέσα μας την αρνητικότητα.

  Το χάδι έρχεται φυσικά και σε συνάρτηση με διάφορες πολιτιστικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις. Ας γνωρίζουμε τα προσωπικά όρια το εκάστοτε ανθρώπου, ώστε να μην αισθανθεί και ο ίδιος παραβίαση του προσωπικού του χώρου – ειδικότερα, αν είναι άτομο το οποίο δε γνωρίζουμε καλά. Ας βάλουμε περισσότερο το άγγιγμα στη ζωή μας. Δεν είναι μέρος της ζωής, αλλά η ίδια η ζωή.

   

  Πηγή: https://www.stroumfaki.gr